Melanko, jako producent przypraw w swojej szerokiej ofercie posiada produkty, które bazują na strukturalnych przyprawach, jak i na ich ekstraktach. Ekstrakt, czy też wyciąg to wyszczególniony zbiór substancji (bądź tylko jedna potrzebna), które w przyprawie stanowią o jej smaku, aromacie, czy też ostrości. Ekstrakty nie posiadają niepotrzebnych części roślinnych, części organicznych stanowiących swoistego rodzaju wypełniacz. Z tego też powodu przyprawy bazujące na ekstraktach są wydajniejsze, choć i droższe przez to.

Jednakże w finalnym rozliczeniu koszt użycia mieszanki przypraw i mieszanki bazującej na wyciągach z naturalnych przypraw jest bardzo zbliżony. Różnicy dopatrywać się można jedynie w widoczności użytej mieszanki w produkcie końcowym – przyprawy strukturalne będą widoczne, a ekstrakty pozostawią po sobie tylko smak i zapach użytych komponentów. Jest to wadą i zaletą ekstraktów – wszystko zależy od docelowego wyrobu i gustów jego odbiorców. Trudno jest dokonać wyboru, czy korzystać z ekstraktów, czy z naturalnych przypraw. W produkcji przemysłowej pewnie wygodniej jest stosować ekstrakty, ale w gastronomii oraz w domowej kuchni sugeruję używanie tradycyjnych przypraw, które można nabyć na stronie internetowej Melanko, poprzez sklep.