Jogurtownica pozwala produkować jogurt
Jogurtownica jest urządzeniem do wytwarzania zdrowego jogurtu, produktu lubianego przez wiele osób. Koszty tego urządzenia są niewielkie, bo wynoszą od niespełna 30 do ponad 200 złotych. W sklepach jogurtów jest szeroka gama, jednak domowy jogurt ma wiele zalet – jest świeży, naturalny, nie zawiera żadnych konserwantów. Dzięki jogurtownicy można wyprodukować zdrowy i smaczny jogurt nie tylko dla najmłodszych, ale dla całej rodziny. Z 1 litra mleka powstaje 1,2 litra jogurtu. Jogurtownica daje także domowy kefir. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje jogurtownic. W pierwszej wyprodukuje się 6-7 kubeczków jogurtu. Jeden pojemnik ma 200 gramów objętości. Drugi typ jogurtownicy jest podobny do sokowirówki. Mieści się w nim nawet jeden litr jogurtu. Nieraz w takim urządzeniu można przygotować także lody. Pierwszy typ jogurtownicy pozwala przyrządzić porcje produktu, bez konieczności ich dzielenia na mniejsze kubeczki. Urządzenie działa w prosty sposób: mieszankę biogurtu i mleka wlewa się do jogurtownicy, następnie włącza się urządzenie i otrzymuje gotowy produkt po około sześciu godzinach. W identyczny sposób tworzy się kefir – mieszamy 200 mililitrów kefiru oraz litr mleka, a później włącza się urządzenie. Jogurtownica zbudowana jest z grzałki i termostatu. Utrzymuje temperaturę około 40 stopni Celsjusza. W cieple bakterie się rozmnażają i tworzy się zdrowy oraz smaczny jogurt. Zdrowe śniadanie, podwieczorek lub kolację dla każdej osoby dbającej o własny organizm i jego zdrowie.
Smaczna i zdrowa przekąska, czyli jogurt
Jogurt jest smaczną i zdrową przekąską, po którą chętnie sięgają dzieci i osoby dorosłe. Najlepszy jest jogurt bez cukrów prostych, które mogą zniszczyć szkliwo zębów. Do jogurtu zamiast cukru lepiej dodać owoce: truskawki, pomarańcze, maliny, jagody. Takie owoce nadają jogurtowi smak i sprawiają, że jest on zdrową, smakowitą i wyjątkowo dobrą przekąską. W przygotowaniu jogurtu najważniejsze są bakterie jogurtowe, aktywne, i pozwalające przyrządzić smaczny jogurt. Można kupić takie bakterie w saszetkach lub fiolkach. Dzięki nim w kilka godzin uzyskamy smaczny i bardzo zdrowy jogurt. Jest to produkt serwowany na śniadanie lub kolację, znakomita przekąska w szkole lub pracy. Jogurtownica pozwala przyrządzić zdrowy i smaczny jogurt. Warto kupić takie urządzenie i posiadać je w domowych zasobach.
Dlaczego warto przyrządzić domowy jogurt?
Skoro jogurtów jest mnóstwo w sklepach to może szkoda czasu na przyrządzenie domowego jogurtu? Nic bardziej mylnego. Są to produkty z białka, witamin z grupy B, wapnia, bakterii kwasu mlekowego oraz kwasu mlekowego. Bakterie pro biotyczne zawarte w jogurcie korzystnie działają na ludzki organizm. Jogurty produkowane w domu zawierają zdrowe składniki. Jogurty produkowane na masową skalę są pełne mleka w proszku, żelatyny, barwników, pektyn, stabilizatorów, gumy ksantanowej lub gumy guar. Są to sztuczne i szkodliwe dodatki. Domowe jogurty są zatem lepsze od kupionych w sklepie – można je urozmaicić, dodając rodzynki, śliwki, morele, figi, daktyle, ziarna słonecznika, płatki migdałów, wiórki kokosowe. Domowe jogurty mogą mieć przeróżne smaki, nawet bogatsze od jogurtów sprzedawanych w sklepie. Jogurtownica pomoże przygotować zdrowe oraz smaczne jogurty dla całej rodziny.
Podsumowując, jogurtownica nie jest niezbędnym urządzeniem, jednak warto kupić ją, aby móc przygotować domowe jogurty i kefiry, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Jogurt to zdrowie i siły dla całej rodziny.