Jogurty produkowane w domu

0
112

Jogurtownica pozwala produkować jogurt

Jogurtownica jest urządzeniem do wytwarzania zdrowego jogurtu, produktu lubianego przez wiele osób. Koszty tego urządzenia są niewielkie, bo wynoszą od niespełna 30 do ponad 200 złotych. W sklepach jogurtów jest szeroka gama, jednak domowy jogurt ma wiele zalet – jest świeży, naturalny, nie zawiera żadnych konserwantów. Dzięki jogurtownicy można wyprodukować zdrowy i smaczny jogurt nie tylko dla najmłodszych, ale dla całej rodziny. Z 1 litra mleka powstaje 1,2 litra jogurtu. Jogurtownica daje także domowy kefir. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje jogurtownic. W pierwszej wyprodukuje się 6-7 kubeczków jogurtu. Jeden pojemnik ma 200 gramów objętości. Drugi typ jogurtownicy jest podobny do sokowirówki. Mieści się w nim nawet jeden litr jogurtu. Nieraz w takim urządzeniu można przygotować także lody. Pierwszy typ jogurtownicy pozwala przyrządzić porcje produktu, bez konieczności ich dzielenia na mniejsze kubeczki. Urządzenie działa w prosty sposób: mieszankę biogurtu i mleka wlewa się do jogurtownicy, następnie włącza się urządzenie i otrzymuje gotowy produkt po około sześciu godzinach. W identyczny sposób tworzy się kefir – mieszamy 200 mililitrów kefiru oraz litr mleka, a później włącza się urządzenie. Jogurtownica zbudowana jest z grzałki i termostatu. Utrzymuje temperaturę około 40 stopni Celsjusza. W cieple bakterie się rozmnażają i tworzy się zdrowy oraz smaczny jogurt. Zdrowe śniadanie, podwieczorek lub kolację dla każdej osoby dbającej o własny organizm i jego zdrowie.

Smaczna i zdrowa przekąska, czyli jogurt

Jogurt jest smaczną i zdrową przekąską, po którą chętnie sięgają dzieci i osoby dorosłe. Najlepszy jest jogurt bez cukrów prostych, które mogą zniszczyć szkliwo zębów. Do jogurtu zamiast cukru lepiej dodać owoce: truskawki, pomarańcze, maliny, jagody. Takie owoce nadają jogurtowi smak i sprawiają, że jest on zdrową, smakowitą i wyjątkowo dobrą przekąską. W przygotowaniu jogurtu najważniejsze są bakterie jogurtowe, aktywne, i pozwalające przyrządzić smaczny jogurt. Można kupić takie bakterie w saszetkach lub fiolkach. Dzięki nim w kilka godzin uzyskamy smaczny i bardzo zdrowy jogurt. Jest to produkt serwowany na śniadanie lub kolację, znakomita przekąska w szkole lub pracy. Jogurtownica pozwala przyrządzić zdrowy i smaczny jogurt. Warto kupić takie urządzenie i posiadać je w domowych zasobach.
Dlaczego warto przyrządzić domowy jogurt?

Skoro jogurtów jest mnóstwo w sklepach to może szkoda czasu na przyrządzenie domowego jogurtu? Nic bardziej mylnego. Są to produkty z białka, witamin z grupy B, wapnia, bakterii kwasu mlekowego oraz kwasu mlekowego. Bakterie pro biotyczne zawarte w jogurcie korzystnie działają na ludzki organizm. Jogurty produkowane w domu zawierają zdrowe składniki. Jogurty produkowane na masową skalę są pełne mleka w proszku, żelatyny, barwników, pektyn, stabilizatorów, gumy ksantanowej lub gumy guar. Są to sztuczne i szkodliwe dodatki. Domowe jogurty są zatem lepsze od kupionych w sklepie – można je urozmaicić, dodając rodzynki, śliwki, morele, figi, daktyle, ziarna słonecznika, płatki migdałów, wiórki kokosowe. Domowe jogurty mogą mieć przeróżne smaki, nawet bogatsze od jogurtów sprzedawanych w sklepie. Jogurtownica pomoże przygotować zdrowe oraz smaczne jogurty dla całej rodziny.

Podsumowując, jogurtownica nie jest niezbędnym urządzeniem, jednak warto kupić ją, aby móc przygotować domowe jogurty i kefiry, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Jogurt to zdrowie i siły dla całej rodziny.