Cudowna witamina A

Witamina A należy do najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i nazywano je mianem kurzej ślepoty lub ślepoty zmierzchowej. Lekiem była gotowana lub surowa wątroba.

Gdzie szukać witaminy A?

Głównym źródłem  witaminy A w organizmie, jest spożywana z pokarmem pochodzenia roślinnego prowitamina A (głównie β-karoten), a także wątroba zwierząt, pomidory, marchew, dynia, ziemniaki, zielone warzywa. Większą zawartość witaminy A mają nabiał (mleko, sery), wątróbka.

Co powoduje witamina A?

Witamina A spełnia wiele ważnych fizjologicznych funkcji. Pomaga odbierać bodźce wzrokowe, odpowiada za błony komórkowe, odpowiada za stan skóry, włosów oraz paznokci. Chroni układ oddechowy przed drobnoustrojami. Dzięki niej ładnie wygląda twarz, chroni przed złym oddziaływaniem wolnych rodników. Pomaga zwalczać rozstępy, przebarwienia, blizny, rany i siniaki. Jest składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Jej niedobór powoduje wysuszenie błon śluzowych, trądzik pospolity oraz kruchość paznokci. Bez niej skóra łuszczy się, jest sucha, słabnie wzrok oraz występuje łysienie plackowate. Dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminę A wynosi około 1 mg.

Niedobór witaminy A wpływa niekorzystnie na oczy, drogi oddechowe, drogi pokarmowe oraz rogówkę. Nadmiar witaminy A prowadzi do wymiotów, nudności, bólu głowy, zaburzeń koordynacji mięśniowej.