Suszarka do grzybów i owoców

Grzyby i owoce można jeść w różnych postaciach – na świeżo, gotować je, a grzyby marynować. Jednak suszarka do grzybów oraz owoców pozwala przygotować smakowite i aromatyczne produkty, szybko i łatwo, nie czerpiąc zbyt dużej ilości prądu, czyli dbając o ekologię. Suszone grzyby nadają niezapomniany aromat wspaniałej zupie przygotowywanej podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Owoce są składnikiem kompotu z suszu, który pachnie owocami oraz wędzonym dymem, nadając niezwykły klimat świątecznym dniom. Suszarka działa szybko i sprawnie, dzięki niej można uniknąć kłopotliwego ręcznego przygotowywania suszu na balkonie, nad gazem lub w piekarniku. Na polskim rynku sporo jest takich urządzeń o nazwie suszarka do grzybów i owoców. W suszarce można suszyć nie tylko grzyby i owoce, ale także kwiaty, zioła, a nawet ryby. Tak wielofunkcyjne urządzenie na pewno będzie przydatne w każdym, najmniejszym nawet gospodarstwie domowym. Jest ono niewielkie, spokojnie zmieści się w szafce lub domowym kredensie.

Suszarka pozwala zaoszczędzić czas oraz działa szybko i bezpiecznie. Jej zadaniem jest odparowanie wody, dzięki czemu powstrzymywany jest proces gnicia. Urządzenie jest okrągłe, ma przezroczystą, plastikową obudowę. Dzięki temu można obserwować jak przebiega suszenie produktów. Pojemność suszarki wynosi 11 litrów. Największe suszarki mają 15 litrów pojemności. Na wyposażeniu maszyny są sita, których wysokość jest regulowana. Odległość między sitami powinna być równa. Pomiędzy sitami zapewniona jest cyrkulacja gorącego powietrza. Pokrywa urządzenia ma kilkustopniową regulację. Dzięki temu grzyby łatwo się suszą. Antypoślizgowe, gumowe nóżki sprawiają, że urządzenie stabilnie trzyma się nawierzchni. Jest to bardzo solidne urządzenie, dzięki któremu można urozmaicić domowy jadłospis.

Suszarki mają zróżnicowane parametry: w sprzedaży pojawiły się suszarki wyposażone w sygnalizację dźwiękową, które dają znać, że grzyby zostały ususzone. Niektóre modele suszarek posiadają schowek na przewód elektryczny. Urządzenia zasilane są sieciowo i mają moc 300-400 watów. Niektóre suszarki pobierają moc 250 watów. Dla porównania piekarnik potrzebuje 2000 watów. Suszenie grzybów w suszarce wymaga czasu od 4 do 8 godzin. W piekarniku grzyby, owoce i warzywa należy suszyć nie krócej niż 12 godzin, czasami nawet 24 godziny. Grzyby suszone w piekarniku są skurczone, wyglądają często jak postarzałe, a grzyby suszone w piekarce zachowują kolor i kształt, zyskując nowy smak i aromat. Grzyby przed suszeniem obiera się z igieł i mchu, nie należy ich jednak myć.

Suszyć je należy w temperaturze 70-90 stopni Celsjusza. Kawałki grzybów muszą mieścić się między sitami. Jeśli grzyby nie są nasiąknięte wodą to 4 godziny suszenia wystarczą w zupełności. Ceny suszarek do grzybów wynoszą od 100 do 500 złotych, są zatem bardziej niż umiarkowane. Ich jakość jest coraz lepsza, a produkty w nich przyrządzone mają tak dobry smak i aromat, jak żadne inne. Suszenie dużych ilości produktów wymaga zakupienia dużej suszarki, która pomieści spore ilości owoców, grzybów czy też warzyw.

Owoce należy dokładnie umyć, usunąć z nich pestki. Winogrona kroi się na połówki. Większe owoce należy pokroić w cienkie plasterki, które nie będą grubsze niż pół centymetra. Przygotowane plasterki układa się na tacy jednowarstwowo, jabłka można zamoczyć w soku z cytryną, dzięki czemu nie nabiorą ciemnego koloru.
Podsumowując, suszone owoce i warzywa są idealnym urozmaiceniem zup, deserów i kompotów. Suszone ryby łatwiej się przechowuje i zachowują one smak oraz aromat przez długie tygodnie.